Noutati

CE ESTE BOALA NUMITA PSORIAZIS?

Ce este boala numita psoriazis?

 

Psoriazisul este o boală cronică autoimună, în genaral ereditară, care afectează circa 3% din populaţia globului, de regulă între vârstele de 11 şi 45 de ani.

De stiut ca nu este o boală contagioasă, dar persoanele diagnosticate cu psoriazis sunt frecvent marginalizate şi excluse din societate, fiind discriminate pentru simplul motiv că poate ca boala se transmite; aceasta idee preconceputa porneste de la simplul fapt ca aspectul estetic este neplacut (vezi mai jos descrierea).

Tot in indroducere, este important de completat ca nu se cunoaste exact cauza bolii, aceasta fiind complexa; sunt implicați factori genetici predispozanți, reacții autoimune, alergii de natură diferită ca și alte serii de cauze neclarificate.

Nu exista practic nici o legătură între regimul alimentar şi psoriazis, dar uneori evitarea anumitor alimente au dus la ameliorarea simptomelor. De fapt anumite substante din alimente pot agrava simptomele psoriazisului, iar printre multitudinea de alimente care pot produce acest lucru putem enumera: carnea roşie, laptele, cafeaua, legumele şi fructele de culoare închisă, gălbenuşul de ou, alimentele cu gluten, uleiul de porumb, siropul de fructoză, zahărul, făina, condimentele, alimentele procesate şi fast-food-ul.

 

Cum arata practice pielea in psoriazis?

 

Cel mai frecvent tip de psoriazis este cel cu porţiuni de piele îngroşată, solzoasă, cu tentă albicioasă, argintie sau roşiatică, in anumite regiuni ale corpului; cel mai des se poate remarca pe coate, scalp, genunchi şi zona lombară (sale). Boala se manifestă prin descuamări (un fel de “mătreață”) însoțite de mâncărime și pete roșii de dimensiuni diferite pe piele, care dau aspectul neplacut despre care vorbeam mai sus, astfel ca oamenii au impresia unei boli care “se poate lua”, ceea ce nu este adevarat. Regiunile afectate pot include pielea capului fiind extrem de deranjant, neplacut.

Psoriazisul scalpului variază de la forme foarte ușoare (cruste ușoare, fine) până la forme extrem de severe, cu plăci îngroșate, acoperite cu cruste, care se întind pe întregul scalp și dincolo de linia de inserție a părului, către frunte, ceafă și în jurul urechilor.

Deasemenea psoriazisul poate afecta si unghiile, care pot avea un aspect urat, distorsionat; afecteaza chiar si articulatiile etc.

 

Cum se trateaza in mod obisnuit? Ce alte tratamente exista?

Exista cazuri cand boala dispare de la sine, chiar şi fără tratament, după care boala revine, aceste cazuri fiind doar sacaitoare.

Majoritatea cazurilor de psoriazis sunt forme uşoare iar tratamentul presupune hidratarea intensă a pielii cu creme şi loţiuni, cum sunt cele pe bază de aloe vera, medicamente şi expunerea pe termen scurt la razele soarelui.

Totusi, multi oameni cu forme severe de psoriazis sunt afectati de impactul in viata cotidiana si conseciintele de ordin psihologic; acesti bolnavi merg la dermatolog cu sperante mari si afla ca tratamentul consta în multiple proceduri anevoioase mai mult sau mai putin eficace, necesare de multe ori pentru tot restul vieţii. Acest lucru descurajeaza si afecteaza viata de zi cu zi devenind o obisnuinta obsesiva.

Mai ales in acest din urma caz, alternativa de fata este de un real ajutor.

 

Ce aduce nou ceea ce va oferim?

Varianta de fata consta in aplicarea pur si simplu a unei creme-solutii. In primul rand trebuie sa mentionam din capul locului ca aceasta crema, nefiind un tratament de “inghitit”, nu are efecte secundare cunoscute, fiind pur si simplu o crema “ca toate cremele”, dar neobisnuit de eficace pentru o asemenea boala de piele redutabil de rezistenta la tratamente consacrate.

Asadar va putem descrie ce s-a intamplat pozitiv celor care au incercat-o, bineinteles neputand intra in detalii de compozitie, aceasta fiind secreta (“reteta magistrala”). De altfel aceasta crema este adusa din Australia, dupa cum spuneam.

Obisnuit, ceea ce am “vazut” si inteles ca si rezultat practic, poate fi descries in cateva propozitii uimitor de simplu. Persoanele care au folosit aceasta varianta de crema-solutie, au descris ameliorari simtitoare si rapide. Exista mai mult de jumatate din oameni care au descris telefonic cu bucurie vindecare completa!!! Si aici nu numai ca nu exageram, ci dimpotriva am incercat sa scadem entuziasmul unui rezultat de fapt mai bun de atat. Ceea ce descriu toti este caderea scuamelor, absenta formarii altora, normalizarea treptata in decurs de zile-saptamani (de la caz la caz) a culorii pielii, toate acestea insotite de o reala usurare psihica si optimism de inegalat.

In alte cazuri, mult sub majoritatea a ceea ce am descris, tratamentul a trebuit sa fie repetat dupa aproximativ cateva luni, cu rezultat final excellent (vindecare).

In cazurile mai rare cu doar ameliorare, toti au descris ca este ceea ce au gasit ca varianta “cea mai buna” de a scapa de neplacerile cauzate de un asemenea aspect urat al psoriazisului, viata fiind in esenta imbunatatita printr-un aspect mai acceptabil si pozitiv al pielii.